Πώς να ξεπεράσετε το οδοντιατρικό άγχος

Για πολλούς ανθρώπους, το οδοντικό άγχος είναι ένα κοινό πράγμα. Είτε το άγχος προέρχεται από μια κακή εμπειρία, τον φόβο του πόνου ή την αμηχανία για την προσωπική κατάσταση των δοντιών και των ούλων, αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι επιζήμιο για τη συνολική στοματική υγεία κάποιου. Λόγω άγχους ή φόβου, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναβάλουν το ραντεβού με τον οδοντίατρο, ακόμη και ένα για καθαρισμό και έλεγχο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Άλλοι μπορεί να αποφύγουν εντελώς τον οδοντίατρο, ακόμη και όταν υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να ξεπεράσετε το οδοντικό άγχος και να βάλετε πρώτα την στοματική υγεία, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους.

Τεχνικές αντιμετώπισης του οδοντικού άγχους

Οι παρακάτω είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη νευρικότητα και τον φόβο.

Εστιάστε στη μεγαλύτερη εικόνα

Εάν τα οδοντικά προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα αργότερα. Εστιάστε στη διατήρηση των δοντιών σας υγιή και σε άριστη φόρμα και κλείστε ένα ραντεβού για να αποτρέψετε, ελπίζουμε, ώρες επώδυνων χειρουργικών επεμβάσεων χρόνια αργότερα.

Ερευνήστε οδοντιάτρους

Δεν είναι όλοι οι οδοντίατροι ίδιοι. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα με έναν οδοντίατρο συγκεκριμένου φύλου ή ηλικίας. Άλλοι μπορεί να θέλουν να βρουν έναν οδοντίατρο που να έχει εμπειρία στο να ηρεμεί ασθενείς με φόβους και άγχος. Κάντε έρευνα στο διαδίκτυο και ζητήστε συστάσεις από φίλους. Ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο του καθενός για να πάρετε μια αίσθηση τόσο για τον οδοντίατρο όσο και για το περιβάλλον του γραφείου. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται πιο ήρεμοι και πιο άνετα από άλλους.

Επικοινωνήστε φόβους και ανησυχίες

Οι οδοντίατροι κατανοούν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν απολαμβάνουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και η δουλειά τους είναι πιο εύκολη όταν το άτομο που βρίσκεται στην καρέκλα αισθάνεται άνετα. Από την αρχή, επικοινωνήστε όλες τις ανησυχίες. Ο σωστός οδοντίατρος θα κάνει μια προσπάθεια να απαλύνει τυχόν φόβους και θα λάβει τα σήματα για να κάνει ένα διάλειμμα ή να αλλάξει τακτική.

Φέρτε ένα φίλο στα ραντεβού

Το να έρθει ένας σύντροφος στο ραντεβού μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη στάση κάποιου. Για έναν ασθενή που είναι πολύ φοβισμένος, ένας βοηθός μπορεί να φροντίσει να μπει στο αυτοκίνητο και να φτάσει στο ραντεβού. Ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να προσφέρει υποστήριξη καθώς και περισπασμούς για να αποσπάσει την προσοχή από ορισμένα δυσάρεστα σημεία μιας επίσκεψης. Στην ιδανική περίπτωση, ο φίλος θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος και άνετος στο οδοντιατρείο.

Χρησιμοποιήστε περισπασμούς

Εκτός από το να έχετε μαζί έναν φίλο, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που σας αποσπούν την προσοχή με το οδοντικό άγχος. Φέρτε ακουστικά και ακούστε χαλαρωτική μουσική, φέρτε μαζί σας μια μπάλα άγχους ή παίξτε με ένα άλλο gadget χειρός. Ορισμένα γραφεία, ειδικά εκείνα που ειδικεύονται στη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος, μπορεί να παρέχουν βίντεο για να αποσπάσουν την προσοχή των ασθενών.

Ρωτήστε για ηρεμιστικά

Σε περιπτώσεις έντονου άγχους ή φοβιών, ίσως είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τη χρήση ηρεμιστικών κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Για λιγότερο επεμβατικές επισκέψεις, το μονοξείδιο του αζώτου (αέριο γέλιου) μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται. Για άλλες επεμβάσεις, οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικό αναισθητικό, ενδοφλέβια ή από του στόματος καταστολή. Δεν συνιστώνται όλοι οι τύποι για όλους, επομένως φροντίστε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για την περίσταση.