Πόσο θα διαρκέσει η οδοντική στεφάνη σας

Οι οδοντικές στεφάνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αποκατάσταση, την ανανέωση και την αντικατάσταση δοντιών που είναι σε κακή κατάσταση ή λείπουν εντελώς. Ωστόσο, πρέπει να αντέξουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Ενώ οι οδοντικές στεφάνες τοποθετούνται μόνιμα, υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχουν αργότερα στη γραμμή. Επιπλέον, ατυχήματα ή ζημιές στο στέμμα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διάρκεια τους. Είστε έτοιμοι να μάθετε περισσότερα για τη διάρκεια ζωής των οδοντικών στεφάνων;

Πόσο διαρκούν οι οδοντικές στεφάνες;

Οι ακόλουθες πληροφορίες περιγράφουν τι να περιμένετε σχετικά με τη διάρκεια ζωής μιας οδοντικής στεφάνης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Ο μέσος όρος

Κατά μέσο όρο, οι οδοντικές στεφάνες λέγεται ότι διαρκούν έως και 15 χρόνια. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός τείνει να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της οδοντικής στεφάνης. Η σύγχρονη οδοντιατρική επέτρεψε την εξέλιξη των οδοντικών στεφάνων από πορσελάνη, που λέγεται ότι είναι οι πιο δημοφιλείς και από τις ισχυρότερες. Αρχικά, ο μόνος τύπος οδοντικής στεφάνης που ήταν διαθέσιμος ήταν κατασκευασμένος από χρυσό ή κράματα μετάλλων. Σήμερα, οι χρυσές κορώνες τείνουν να διαρκούν για λίγο. Ωστόσο, ορισμένα μεταλλικά κράματα είναι γνωστό ότι αποτυγχάνουν μέσα σε 10 περίπου χρόνια.

Συναφείς παράγοντες

Εκτός του μέσου όρου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν το πόσο θα διαρκέσει μια οδοντική στεφάνη. Οι ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν αντικατάσταση στεφάνης μέσα σε μερικά χρόνια, σε αντίθεση με 15. Επιπλέον, όσοι τρώνε σκληρά κρέατα ή κολλώδεις καραμέλες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν σπασμένο στέμμα μέσα τα πρώτα χρόνια της τοποθέτησης.

Οι ασθενείς που αποφεύγουν ορισμένες συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών ή το σφίξιμο των γνάθων έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την οδοντική τους στεφάνη για 15+ χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οδοντικές στεφάνες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και 20-30 χρόνια, ωστόσο, εξαρτάται αποκλειστικά από τη στοματική υγιεινή και τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς.

Τρόποι για να κάνετε τις οδοντικές στεφάνες να διαρκούν περισσότερο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς για να κάνουν τις οδοντικές τους στεφάνες να διαρκέσουν περισσότερο από τον μέσο όρο των 15 ετών. Πρώτα και κύρια, η στοματική υγιεινή είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα και η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το στέμμα παραμένει σε καλή κατάσταση. Η καλή στοματική υγιεινή συμβάλλει στη στοματική και οδοντική υγεία.

Δεύτερον, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση των δοντιών για οτιδήποτε άλλο εκτός από το φαγητό. Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να δαγκώνουν τα νύχια τους ή να χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να ανοίγουν τα καπάκια των μπουκαλιών. Και οι δύο αυτές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμένο οδοντικό στέμμα, το οποίο διαταράσσει τον στόχο να το κάνει να διαρκέσει. Εκτός από το μάσημα μη βρώσιμων ειδών, είναι επίσης σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνονται. Η αποφυγή κρεάτων με κόκαλα και ιδιαίτερα κολλωδών όπως τσίχλα ή τσίχλα μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια οδοντική στεφάνη.