Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μην φοβούνται τον οδοντίατρο

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μην φοβούνται τον οδοντίατρο Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να φοβούνται τον οδοντίατρο. Το γραφείο είναι ένα νέο περιβάλλον και δεν είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία. Ενώ το παιδί σας επισκέπτεται τακτικά τον παιδίατρό του για ανοσοποιήσεις και εξετάσεις κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, επισκέπτεται τον οδοντίατρό του μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Λοιπόν, ας δούμε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην φοβούνται τον οδοντίατρο.

Παρουσιάστε τον Οδοντίατρο νωρίς

Για τα παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, το να τα πηγαίνουν στο μπροστινό γραφείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ομαλοποιήσετε την εμπειρία και να την κάνετε θετική. Όποτε βρίσκεστε κοντά, απλώς περπατήστε για πέντε έως δέκα λεπτά.

Σταματήστε να ξεφυλλίσετε ένα παιδικό περιοδικό, να παίξετε με ένα παιχνίδι ή να διαβάσετε μια μικρή ιστορία. Γεια σας και αντίο στο φιλικό προσωπικό και μετά επιστρέψτε στην επιχείρησή σας.

Προσδοκίες πρόκλησης

Εάν το παιδί σας φοβάται ήδη τον οδοντίατρο, τότε το να το πηγαίνετε στο γραφείο όταν δεν έχει ραντεβού μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε λίγο αυτό το άγχος. Ο φόβος του παιδιού σας βασίζεται σε αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Βοηθήστε τους να αμφισβητήσουν αυτή την υπόθεση κάνοντας αθώα ταξίδια στο οδοντιατρείο. Συνδυάστε αυτά τα ταξίδια με διασκεδαστικές δραστηριότητες ή ειδικές λιχουδιές.

Λάβετε υπόψη: Και τα δύο σενάρια βασίζονται στο ότι το παιδί σας έχει μια πιο θετική εμπειρία στο οδοντιατρείο σας. Για παιδιά με ακραίο οδοντιατρικό άγχος, μπορεί να καταφέρετε να μπείτε στο πάρκινγκ μόνο τις πρώτες φορές.

Αυξήστε την εγγύτητα με την πάροδο του χρόνου χωρίς να παρατείνετε υπερβολικά το όριο του παιδιού σας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά τελικά θα μπορέσετε να τους κρατήσετε αρκετά ήρεμους ώστε να καθίσουν στην αίθουσα αναμονής για λίγα λεπτά για να τους βοηθήσετε να δημιουργήσετε πιο θετικούς συνειρμούς.

Να είστε προσεκτικοί με τη γλώσσα

Μεγάλο μέρος της γλώσσας που χρησιμοποιούμε με τα παιδιά για να συζητήσουμε τη συνήθη οδοντιατρική εργασία προκαλεί άγχος. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε τι θα συμβεί με το παιδί σας, αλλά να είστε προσεκτικοί με την εξήγησή σας.

Αποφύγετε τη χρήση όρων που μπορεί να προκαλέσουν μια αντίδραση φόβου στο παιδί σας. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πείτε στο παιδί σας ότι το να πάει στον οδοντίατρο πονάει. Ενώ η δυσφορία είναι πραγματική, το παιδί σας δεν έχει πλαίσιο αναφοράς. Είναι πιθανό να φανταστούν κάτι πολύ χειρότερο.