Επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών μετά την εξαγωγή

Επιλογές για την αντικατάσταση των δοντιών μετά την εξαγωγή Η έλλειψη δοντιών μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη φυσική εμφάνιση ενός ατόμου αλλά και την ικανότητά του να τρώει ορισμένα τρόφιμα και, σε μερικούς ανθρώπους, την αυτοπεποίθησή του. Και από τη στιγμή που έχει τραβηχτεί ένα δόντι ενηλίκου, δεν υπάρχει τρόπος για κάποιον να αναπτύξει ένα ανταλλακτικό.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αφήσουν τον κενό χώρο ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή την ενόχληση. Αλλά αυτή η επιλογή παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα. Τα δόντια γύρω από το κενό μπορεί να μετακινηθούν, οδηγώντας σε περαιτέρω οδοντικά προβλήματα.

Οδοντοστοιχίες

Χάρη στα κινούμενα σχέδια και τις ταινίες, οι οδοντοστοιχίες είναι ίσως η πιο γνωστή από όλες τις διαθέσιμες επιλογές αντικατάστασης δοντιών σήμερα. Οι οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε άτομο και μπορούν είτε να αντικαταστήσουν όλα τα δόντια ενός ατόμου είτε μόνο μερικά, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Είναι λιγότερο ακριβά από τις περισσότερες άλλες επιλογές. Αλλά πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται κάθε βράδυ, και γενικά μιλούν μόνο για μια δεκαετία.

Γέφυρες

Ένα άλλο όνομα για τις μερικές οδοντοστοιχίες είναι αφαιρούμενη γέφυρα, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες παραλλαγές γέφυρας. Σε αντίθεση με μια μερική γέφυρα στην οποία τα ψεύτικα δόντια στερεώνονται σε μια πλάκα στο χρώμα των ούλων που βρίσκεται στην οροφή του στόματός σας, οι σταθερές γέφυρες τοποθετούνται στη θέση τους. Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφαιρούνται και να καθαρίζονται κάθε βράδυ, σημαίνει ότι φθείρονται πιο γρήγορα. Και επειδή τα δόντια και στις δύο πλευρές πρέπει να λιμάρονται για να ταιριάζει η γέφυρα, τα υγιή δόντια καταστρέφονται κατά τη διαδικασία εγκατάστασης.

Μια άλλη παραλλαγή γέφυρας είναι μια γέφυρα συνδεδεμένη με ρητίνη. Σε αντίθεση με τις άλλες οδοντικές γέφυρες, ωστόσο, οι γέφυρες που συνδέονται με ρητίνη περιορίζονται στα ελλείποντα μπροστινά δόντια. Συγκρατούνται στη θέση τους με μικρά κλιπ που μοιάζουν με φτερά, καθιστώντας τα μια γενικά πιο αδύναμη επιλογή. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι τα γύρω δόντια δεν χρειάζεται να αλλοιωθούν πριν να τοποθετηθεί η γέφυρα.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Η καλύτερη επιλογή αντικατάστασης δοντιών που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή είναι το οδοντικό εμφύτευμα. Έχουν τις ρίζες τους στο ίδιο οστό με τα φυσικά δόντια του ασθενούς και, ως αποτέλεσμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας με τρόπους που άλλες επιλογές δεν μπορούν.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι επίσης από τις πιο φυσικές επιλογές. Συχνά αποδεικνύονται δύσκολο να διακριθούν από τα γύρω φυσικά δόντια. Είναι επίσης τα πιο ανθεκτικά καθώς το οστό του ασθενούς συγχωνεύεται με το εμφύτευμα με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας έναν μόνιμο δεσμό που δεν είναι διαθέσιμος με άλλες επιλογές.

Όπως με όλες τις επιλογές, ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα στα οδοντικά εμφυτεύματα. Είναι η πιο ακριβή διαθέσιμη επιλογή και πρέπει να τοποθετηθούν μέσω χειρουργικής επέμβασης.