Οι μεγαλύτερες αιτίες σπασμένων δοντιών

Μικροί και σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από οδοντικές παθήσεις που θα χειροτερέψουν με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αντιμετωπιστούν. Είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε αμέσως επαγγελματική οδοντιατρική περίθαλψη εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο κόψατε ένα δόντι σε ένα ατύχημα. Αν και ένα μικρό τσιπ ή ρωγμή μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά που θα είναι ακριβό να επισκευαστεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο και ενόχληση με την πάροδο του χρόνου. Ας δούμε τις μεγαλύτερες αιτίες σπασμένων δοντιών.

Οι μεγαλύτερες αιτίες σπασμένων δοντιών

Παρόλο που τα δόντια μας χρησιμοποιούνται για φαγητό, παραμένουν ευαίσθητα και ευαίσθητα μέρη του σώματός μας. Το σμάλτο των δοντιών, ένα σκληρό κέλυφος ορυκτών που προστατεύει τα δόντια από τη φθορά, μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να κοπεί το δόντι σας. Οτιδήποτε είναι αρκετά δύσκολο να γρατσουνιστεί ή να τρυπήσει μέσα από το εξωτερικό σμάλτο του δοντιού σας μπορεί να καταλήξει να προκαλέσει ένα τσιπ που θα κάνει μικρά κομμάτια του δοντιού σας να πέσουν με την πάροδο του χρόνου.

Τρώγοντας απλά σκληρά γλυκά ή δαγκώνοντας σκληρό πλαστικό, μπορείτε να κόψετε τα δόντια σας. Κακές συνήθειες όπως το τρίξιμο, το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών σας μαζί μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο να κοπεί το δόντι σας σε οποιαδήποτε από τις εκτεθειμένες πλευρές του.

Τύποι σπασμένων δοντιών

Γνωρίζοντας τους διαφορετικούς τύπους τσιπς δοντιών και πόσο σοβαρά είναι, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι τα προκάλεσε στην αρχή. Ενώ περιμένετε για επείγουσες επισκευές με τον οδοντίατρό σας, μπορείτε να παίρνετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή εάν αισθάνεστε πόνο. Υπάρχουν πολλοί τύποι τσιπ και σπάσιμο που μπορεί να συναντήσετε:

Τσιπ μπροστινού δοντιού: Λόγω της θέσης τους, τα μπροστινά σας δόντια είναι πιο επιρρεπή στο ράγισμα και το σκίσιμο από τους γομφίους σας. Ωστόσο, τα μπροστινά σας δόντια μπορούν να κοπούν στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος.

Κάθετο σπάσιμο: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος, και ξεκινά από τη ρίζα και φτάνει μέχρι το δόντι σας. Τα κάθετα διαλείμματα είναι τυπικά επώδυνα και επείγοντα.

Split Tooth: Υπάρχουν μερικά δόντια που έχουν περισσότερα από ένα σετ ρίζας. Ένα σπασμένο δόντι μπορεί να οδηγήσει στο χωρισμό του δοντιού στα δύο. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο ή απλώς να αισθάνεστε πολύ άβολα, και επίσης αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Σπάσιμο τερηδόνας: Αυτό συμβαίνει όταν η τερηδόνα ή η βλάβη στα δόντια μπορεί να προκαλέσει τα δόντια να ραγίσουν οριζόντια ή κάθετα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για θεραπεία. Εξαρτάται από το πόσο σοβαρή καταλήγει η ζημιά και πού βρίσκεται το τσιπ τοποθετημένο στο δόντι σας.

Λήψη οδοντιατρικής θεραπείας

Η διαδικασία οδοντιατρικής μας συγκόλλησης είναι δημοφιλής. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός οδοντικού συγκολλητικού υλικού στην περιοχή. Στη συνέχεια στεγνώνει με χρήση συσκευής θέρμανσης. Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και όχι επεμβατική. Προσθέτει σύνθετο υλικό στην κατεστραμμένη περιοχή για να αποκαταστήσει τη δομή του δοντιού. Είναι παρόμοιο με τη διόρθωση μιας ρωγμής στον τοίχο ή στον νεροχύτη της κουζίνας, αν και θέλετε να χρησιμοποιήσετε εγκεκριμένο οδοντικό γύψο για θεραπείες που εισέρχονται στο στόμα σας.

Μερικές φορές, η ζημιά ή το τσιπ μπορεί να είναι πολύ σοβαρό για να εφαρμοστεί οδοντική συγκόλληση. Όταν συμβεί αυτό απαιτείται εξαγωγή δοντιών. Ο οδοντίατρος στη συνέχεια θα μουδιάσει την περιοχή και θα βγάλει το δόντι. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε μια κορώνα, μια γέφυρα ή ένα οδοντικό εμφύτευμα για να κλείσετε το κενό μεταξύ των δοντιών σας που λείπουν.