Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των οδοντικών όψεων

Οι οδοντικές όψεις κατατάσσονται στις πιο δημοφιλείς και οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες που είναι διαθέσιμες σήμερα, καθώς είναι απίστευτα προσιτές και επιτυχημένες. Ως μια απλή τεχνική αποκατάστασης, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν καπλαμάδες για να αποκαταστήσουν αποτελεσματικά τα σπασμένα ή σπασμένα δόντια ενώ ενισχύουν τη συνολική αισθητική εμφάνιση του στόματος. Αν και δεν χρησιμεύουν ως πλήρη αντικατάσταση δοντιών, οι οδοντικές όψεις παρέχουν στο στόμα σας μια φρέσκια, ελκυστική πρόσοψη, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίησή σας με το χαμόγελό σας. Παρακάτω περιγράφουμε πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των οδοντικών καπλαμάδων.

Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των οδοντικών όψεων

Ενώ οι καπλαμάδες αποδεικνύονται ανθεκτικοί, τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε μπορεί να μεγιστοποιήσουν τη μακροζωία τους και να αποτρέψουν πιθανή θραύση ή ζημιά με την πάροδο του χρόνου.

Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων στον οδοντίατρο

Μετά την εγκατάσταση των νέων καπλαμάδων σας, ο οδοντίατρός σας θα πραγματοποιεί περιοδικούς ελέγχους για να διασφαλίσει ότι όλα προχωρούν ομαλά. Εάν οι καπλαμάδες σας δεν είχαν εγκατασταθεί σωστά ή εάν έχουν υποστεί ζημιά, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άβολα μαζί τους. Οι καπλαμάδες μπορούν επίσης να αποχρωματιστούν ως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάστασή τους, είναι καλή ιδέα να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για έναν ενδελεχή έλεγχο – ακόμα κι αν τίποτα δεν είναι λάθος.

Μην ξεχνάτε το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα

Αυτή η ρουτίνα αποκτά πρόσθετη σημασία όταν έχετε καπλαμάδες, καθώς χρειάζεστε για να διατηρήσετε μια καθαρή και υγιή επιφάνεια για να αποτρέψετε μικρόβια και λεκέδες. Οι οδοντιάτροι συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, αλλά στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Επιπλέον, εφαρμόστε νήμα ανάμεσα στα δόντια σας μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε τα σωματίδια των τροφών και να διατηρήσετε την καθαριότητα, τη λευκότητα, τη φωτεινότητα και τη δομική ακεραιότητα των καπλαμάδων σας.

Κόψτε τις συνήθειές σας στο τρίξιμο των δοντιών

Εάν αντιμετωπίζετε βρουξισμό ή παρόμοια κατάσταση που περιλαμβάνει συχνό τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, μπορεί να διατρέχετε περισσότερο οδοντιατρικό κίνδυνο από ό,τι γνωρίζετε. Ο βρουξισμός αποτελεί μεγάλη απειλή τόσο για τις όψεις όσο και για τα φυσικά δόντια σας. Το τρίξιμο των δοντιών όχι μόνο μπορεί να φθαρεί στο σμάλτο και τα ούλα σας, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει μόνιμα τους καπλαμάδες σας.

Ελάτε σε επαφή με τον τοπικό οδοντίατρό σας σχετικά με τον βρουξισμό και εξερευνήστε πιθανές θεραπείες για τον μετριασμό του τριξίματος των δοντιών τη νύχτα. Μια επιλογή για την πρόληψη του τριξίματος των δοντιών περιλαμβάνει τη χρήση ενός νυχτοφύλακα για να διασφαλίσετε ότι τα δόντια σας δεν τρίβονται μεταξύ τους. Θα πρέπει να φοράτε τη νυχτερινή φρουρά ενώ κοιμάστε, καθώς οι περισσότερες κοπέλες συμβαίνουν υποσυνείδητα.

Αποφύγετε τις σκληρές και λεκιασμένες τροφές

Αν και οι όψεις πορσελάνης έχουν σχεδιαστεί για ανθεκτικότητα, δεν έχουν ανοσία στους λεκέδες. Ιδιαίτερα, αυτά που μπορεί να προέρχονται από σκουρόχρωμα τρόφιμα ή τα πατατάκια που μπορεί να προέρχονται από το δάγκωμα κάτι σκληρό. Το μάσημα μη βρώσιμων αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ζημιά που θα είναι πολύ ακριβό για να διορθωθεί. Αποφύγετε να τρώτε αντικείμενα που δεν φέρουν το στόμα, όπως πλαστικά καπάκια, νύχια ή μολύβια.

Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν τη δυνατότητα να λερώσουν τα δόντια σας. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι και τον καπνό, τα οποία μπορούν να κάνουν τα δόντια σας να σκουρύνουν και να αποχρωματιστούν. Οι καπλαμάδες, όπως και τα φυσικά δόντια, μπορούν επίσης να λεκιάσουν και να μην αντιστέκονται ατελείωτα στον αποχρωματισμό. Δεν μπορείτε να κάνετε λεύκανση δοντιών για τις καπλαμάδες σας, επομένως είναι σημαντικό να τις διατηρείτε όσο πιο φωτεινές και λευκές γίνεται.