Τύποι οδοντικών εμφυτευμάτων

Η απώλεια δοντιών είναι ένα κοινό πρόβλημα στις μέρες μας λόγω της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης, του καπνίσματος και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Ακόμα κι αν χαθεί ένα μόνο δόντι, μπορεί να επηρεάσει το χαμόγελό σας, το μάσημα και την υγεία των γειτονικών δοντιών. Η ακατάλληλη μάσηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι βίδες τιτανίου ενσωματωμένες μέσα στο οστό της γνάθου σας. Ο στόχος είναι η αντικατάσταση της ρίζας του εξαγόμενου δοντιού με ένα εμφύτευμα τιτανίου για τη βελτίωση της συγκράτησης και της λειτουργικότητας για την τελική αποκατάσταση.

Παρέχουν τα ακόλουθα οφέλη: καλύτερη λειτουργικότητα από τις παραδοσιακές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες, διάρκεια ζωής, υψηλότερα αισθητικά αποτελέσματα, διέγερση της γνάθου για την πρόληψη της οστικής απώλειας και δεν απαιτούν τη μείωση των γειτονικών δοντιών όπως στις παραδοσιακές γέφυρες.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι απέχουν από την επιλογή οδοντικών εμφυτευμάτων λόγω του φόβου τους για τη χειρουργική επέμβαση και του υψηλού κόστους.

Οι βασικοί τύποι οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνουν:

Ενδοστεϊκά εμφυτεύματα: Αυτός είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος οδοντικού εμφυτεύματος, όπου τα εμφυτεύματα είναι ενσωματωμένα μέσα στο οστό της γνάθου.

Υποπεριοστικά εμφυτεύματα: ασυνήθιστος τύπος οδοντικών εμφυτευμάτων. Το εμφύτευμα τοποθετείται πάνω από το οστό και κάτω από τον ουλικό ιστό. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πλήρους νωδουλισμού όπου δεν υπάρχει επαρκές οστό για την τοποθέτηση ενδοστεϊκού εμφυτεύματος και ο ασθενής αρνείται μια επιπλέον επέμβαση αύξησης οστού.

Ζυγωματικό εμφύτευμα: είναι ο λιγότερο χρησιμοποιούμενος τύπος εμφυτεύματος. Το εμφύτευμα φορτώνεται μέσα στο ζυγωματικό οστό ή στο ζυγωματικό. Συνιστάται μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια στο οστό της άνω γνάθου, καθιστώντας αδύνατη την υποστήριξη των κανονικών ενδοστεϊκών εμφυτευμάτων.

Στοιχεία οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από τρία κύρια μέρη: το εξάρτημα εμφυτεύματος, το στήριγμα και την τελική αποκατάσταση.

Ένα εξάρτημα εμφυτεύματος είναι μια βίδα τιτανίου που εισάγεται μέσα στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσει τη ρίζα του δοντιού. Διατίθεται σε διαφορετικές διαμέτρους και μήκη για να βοηθήσει τον επαγγελματία οδοντίατρο μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών ανάλογα με την περίπτωση.

Το στήριγμα του εμφυτεύματος είναι το μεσαίο τμήμα που συνδέει το εξάρτημα εμφυτεύματος συγχωνευμένο με το οστό της γνάθου με την τελική αποκατάσταση. Διατίθεται σε διάφορα σχήματα ανάλογα με τον τύπο της τελικής αποκατάστασης. Στην περίπτωση ενός εμφυτεύματος που συγκρατείται με οδοντοστοιχία, μπορεί να περιέχει μια ράβδο για να χωράει στην κάτω επιφάνεια της οδοντοστοιχίας και στην περίπτωση γέφυρας που συγκρατείται με εμφύτευμα, μπορεί να περιέχει μια βίδα για τη σύνδεση της γέφυρας.

Η τελική αποκατάσταση είναι το τμήμα που είναι ορατό στο εσωτερικό του στόματος που επιτελεί τη μασητική και αισθητική λειτουργία. Μοιάζει με το στέμμα του φυσικού δοντιού. Τα τεχνητά δόντια κατασκευάζονται συνήθως από κεραμικό. Μπορεί να έχει τη μορφή μονής στεφάνης, γέφυρας ή ολικής οδοντοστοιχίας.

Τύποι οδοντικών εμφυτευμάτων

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η επιλογή μεταξύ των διαφόρων τύπων εμφυτευμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των δοντιών που λείπουν, την κατάσταση των οστών, τις προσδοκίες των ασθενών και την οικονομική κατάσταση.

Μονά εμφυτεύματα

Τα μεμονωμένα εμφυτεύματα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση κάθε δοντιού που λείπει με ένα μεμονωμένο εμφύτευμα και ονομάζονται βάση ένα προς ένα. Το εμφύτευμα τοποθετείται στο εσωτερικό του οστού στη θέση του δοντιού που λείπει για να αντικαταστήσει τη ρίζα και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με ένα μόνο στέμμα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές γέφυρες που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ενός μόνο δοντιού που λείπει, παρέχουν πιο φυσική εμφάνιση, χωρίς μείωση των γειτονικών δοντιών, διεγείρουν το οστό της γνάθου και εμποδίζουν την απορρόφησή του.

Εμφυτεύματα All-on-4

Τα εμφυτεύματα All-on-four είναι μια έγκυρη επιλογή εάν έχετε μια πλήρη νωδώδη κορυφογραμμή. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της θεραπείας, το σχέδιο έχει ρυθμιστεί για την εξασφάλιση τεσσάρων εμφυτευμάτων που κατανέμονται σε συγκεκριμένα σημεία και αποστάσεις μεταξύ τους για να υποστηρίξουν την πλήρη αποκατάσταση του τόξου. Είναι πολύ φθηνότερο από την αντικατάσταση κάθε δοντιού που λείπει με ένα εμφύτευμα. Μια προσωρινή αποκατάσταση φορτώνεται την ίδια μέρα και θα αντικατασταθεί από την τελική αποκατάσταση εντός έξι μηνών. Συνιστάται ένα καθεστώς απαλής δίαιτας μετά την προσωρινή φόρτιση αποκατάστασης μέχρι να επέλθει πλήρης επούλωση.

Όλα σε έξι εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα All-on-6 είναι πολύ παρόμοια με τα εμφυτεύματα all-on-4. η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούνται έξι εμφυτεύματα αντί για τέσσερα. Παρέχει καλύτερη κατανομή δύναμης και διατήρηση της τελικής αποκατάστασης. Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με τα εμφυτεύματα all-on-four.

Γέφυρα που συγκρατείται με εμφύτευμα

Όταν λείπουν πολλά γειτονικά δόντια, η γέφυρα που συγκρατείται με εμφύτευμα είναι μια επιτυχημένη εναλλακτική λύση στη συμβατική γέφυρα. Ένα εμφύτευμα τοποθετείται σε κάθε άκρο της νωδών περιοχής. Μετά την πλήρη επούλωση, η τελική αποκατάσταση είναι μια γέφυρα προσαρτημένη στο κολόβωμα του εμφυτεύματος. Τα εμφυτεύματα που συγκρατούνται με εμφυτεύματα διατηρούν τη δομή των δοντιών καθώς δεν απαιτείται μείωση των γειτονικών δοντιών στη συμβατική γέφυρα.