Τι πρέπει να κάνετε με σπασμένες οδοντοστοιχίες

Οι σπασμένες οδοντοστοιχίες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, μια σπασμένη οδοντοστοιχία μπορεί να δυσκολέψει τις απαραίτητες λειτουργίες όπως το φαγητό και η ομιλία, επομένως το κομμάτι θα πρέπει να επισκευαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πριν προγραμματίσετε ένα επείγοντα ραντεβού, ελέγξτε για να δείτε ποιο μέρος της οδοντοστοιχίας έχει σπάσει και προσδιορίστε εάν υπάρχει διαθέσιμη προσωρινή επισκευή. Ακολουθούν μερικοί συνήθεις τύποι διαλειμμάτων και συμβουλές για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.

Σπασμένα δόντια οδοντοστοιχίας

Αυτό μπορεί να είναι το πιο εύκολο διάλειμμα για να μπαλώσετε προσωρινά έως ότου ένας επαγγελματίας μπορεί να το επισκευάσει με ένα νέο ακρυλικό οδοντοστοιχίας.

Υπερκόλλα

Ένα δόντι οδοντοστοιχίας μπορεί να κολληθεί και να φορεθεί προσωρινά. Βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία είναι στεγνή και κάθεται σε μια σκληρή, καθαρή επιφάνεια. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα κόλλας και σπρώξτε το δόντι στη θέση του. Τοποθετήστε ξανά την οδοντοστοιχία στο στόμα μόνο αφού στεγνώσει τελείως η κόλλα. Η υπερκόλλα έχει χημική γεύση και είναι ελαφρώς τοξική, επομένως οι οδοντοστοιχίες που επισκευάζονται με αυτήν τη μέθοδο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για λίγο για να ξεπεράσετε σημαντικές καταστάσεις όπως μια συνάντηση εργασίας, ένα ειδικό πάρτι ή οικογενειακές φωτογραφίες. Όσο πιο γρήγορα επισκευαστεί το δόντι επαγγελματικά, τόσο το καλύτερο.

Κιτ επισκευής οδοντοστοιχιών φαρμακείου

Ενώ η διαδικασία για τη χρήση αυτού του τύπου κιτ για την επιδιόρθωση σπασμένων οδοντοστοιχιών είναι παρόμοια με τη μέθοδο της υπερκόλλας, η κόλλα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη από την FDA. Ορισμένα κιτ περιλαμβάνουν μερικά δόντια που μπορεί να αντικαταστήσουν ένα που χάθηκε. Αν και πολλά από αυτά τα κιτ αναφέρουν ραγισμένες οδοντοστοιχίες, δεν συνιστάται ποτέ να επιχειρήσετε να διορθώσετε μια ρωγμή οδοντοστοιχίας χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Η προσπάθεια να το κάνετε αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη μιας εντελώς νέας οδοντοστοιχίας.

Σκασμένα δόντια ή οδοντοστοιχία ή λείπει ροζ ακρυλικό

Μια οδοντοστοιχία ή ένα δόντι που έχει σπάσει στα δύο, έχει πελεκήσει ή ραγίσει δεν πρέπει ποτέ να επισκευάζεται στο σπίτι. Ένα μη εκπαιδευμένο άτομο είναι απίθανο να μπορεί να γεμίσει το ραγισμένο δόντι ή τις ραγισμένες οδοντοστοιχίες να ενωθούν όπως ακριβώς ήταν. Μόλις γίνει ανεπιτυχής απόπειρα επισκευής, δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε ξανά την οδοντοστοιχία για να τη φτιάξετε σωστά χωρίς να τη σπάσετε. Η συνέχιση της χρήσης μιας λανθασμένα επισκευασμένης οδοντοστοιχίας μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:

Οι οδοντοστοιχίες τρίβουν τα ούλα σε διάφορα σημεία
Απώλεια αναρρόφησης μεταξύ της οδοντοστοιχίας και των ούλων
Λανθασμένο ή άβολο δάγκωμα
Αντιαισθητικές ραφές ή γωνίες

Είναι καλύτερα να προγραμματίσετε ένα οδοντιατρικό ραντεβού το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση ρωγμών ή σπασίματος αντί να προσπαθήσετε να διορθώσετε την οδοντοστοιχία μόνη της.

Σύναψη

Όταν αντιμετωπίζετε μια σπασμένη οδοντοστοιχία, η επαγγελματική επισκευή της μπορεί να της επιτρέψει να φαίνεται πιο φυσική και να αποτρέψει την επανάληψη του σπασίματος. Σε περιπτώσεις όπου λαμβάνει χώρα μια σημαντική λειτουργία ή θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να κλείσετε ραντεβού στον οδοντίατρο, τα κιτ επισκευής οδοντοστοιχιών ή η υπερκόλλα μπορεί να είναι μια πολύ προσωρινή επιλογή. Ωστόσο, καθώς η προσπάθεια επισκευής από μόνη της μπορεί να είναι τοξική ή επιβλαβής για την οδοντοστοιχία, γενικά συνιστάται να περιμένετε έως ότου η οδοντοστοιχία επισκευαστεί από έναν επαγγελματία, εάν είναι δυνατόν.