Τι να κάνετε αν ραγίσετε ένα δόντι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σπάσετε ένα δόντι, και δεν είναι όλοι προφανείς. Ανάλογα με τον τύπο της ρωγμής, μπορεί να μην παρατηρήσετε τη ζημιά μέχρι να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως πόνο, οίδημα στα ούλα και ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο.

Τα είδη των ρωγμών

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ρωγμών που μπορεί να εμφανιστούν στα δόντια σας. Εκτός από τις ρωγμές, είναι δυνατό να κοπεί ή να σπάσει ένα δόντι, αλλά είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε αυτά τα ζητήματα. Οι τύποι ρωγμών περιλαμβάνουν:

Οι γραμμές τρέλας είναι οι λιγότερο σοβαρές. Αυτές οι ρωγμές συνήθως επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δοντιού, γνωστό ως σμάλτο. Ως επί το πλείστον, δεν θα τα παρατηρήσετε καν και η θεραπεία είναι σπάνια απαραίτητη.

Τα σπασμένα φώτα είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός γεμίσματος που έχει καταστραφεί με κάποιο τρόπο. Η ρωγμή τείνει να εμφανίζεται γύρω από το ίδιο το σφράγισμα και γενικά δεν επηρεάζει το ευαίσθητο εσωτερικό του δοντιού. Ο καθαρισμός της περιοχής και η αντικατάσταση της γέμισης είναι συνήθως αρκετός για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι κάθετες ρωγμές της γραμμής των ούλων ξεκινούν από την ορατή επιφάνεια του δοντιού και επεκτείνονται στη γραμμή των ούλων. Εάν η ρωγμή δεν έχει φτάσει στα ούλα, τότε είναι συνήθως δυνατό να σωθεί το δόντι. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δόντι να χρειαστεί να εξαχθεί και να αντικατασταθεί με οδοντικό εμφύτευμα ή κάτι παρόμοιο.

Το σχισμένο δόντι είναι ένα από τα πιο σοβαρά και εμφανή κατάγματα. Είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα, ένα μεγάλο κάταγμα που απειλεί να χωρίσει το δόντι σε δύο ξεχωριστά κομμάτια.

Το κάθετο κάταγμα ρίζας περιγράφει μια ρωγμή που προέρχεται κάτω από τη γραμμή των ούλων και ταξιδεύει προς την επιφάνεια του δαγκώματος. Δεδομένης της τοποθέτησης, πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα αρχικά. Ωστόσο, αυτός ο τύπος κατάγματος είναι επιρρεπής σε μόλυνση, η οποία θα προκαλέσει από μόνη της δυσφορία και ερεθισμό. Η εξαγωγή και η αντικατάσταση είναι συνήθως η καλύτερη πορεία δράσης.

Τι να κάνετε αν ραγίσετε ένα δόντι

Το οδοντικό δέσιμο είναι το πιο ήπιο. Αυτή η ουσία αναπαράγει την εμφάνιση του δοντιού σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση μέρους του δοντιού ή την ενίσχυση του δοντιού.

Η στεφάνη χρησιμοποιείται συνήθως όταν μέρος του δοντιού μπορεί να σωθεί, αλλά όχι αρκετό για να είναι μια επιλογή η οδοντική συγκόλληση. Ο πυρήνας του δοντιού διατηρείται και πάνω του τοποθετείται στεφάνη. Αυτό προστατεύει και δυναμώνει το δόντι ενώ μιμείται την εμφάνιση ενός φυσικού.

Η εξαγωγή και η αντικατάσταση είναι η τελευταία λύση. Αυτό το κάνουμε όταν το δόντι δεν μπορεί να σωθεί. Ευτυχώς, πολλές εξαιρετικές επιλογές αντικατάστασης θα μοιάζουν με ένα φυσικό δόντι. Ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, αλλά ο οδοντίατρός σας θα συζητήσει και εναλλακτικές μαζί σας.

Καλώντας τον Οδοντίατρό σας

Στην οδοντιατρική που δεν περιορίζεται σε μια απειλητική για τη ζωή δοκιμασία ή ένα σοβαρό ατύχημα. Τα επείγοντα οδοντιατρικά ραντεβού έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ασθενών από έντονο πόνο που επηρεάζει την καθημερινότητά τους και μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία τους.

Θα πρέπει να καλέσετε τον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού βιαστικά εάν:

Αισθανθείτε έντονο πόνο στα δόντια, τα ούλα, τη γνάθο ή το στόμα σας
Δυσκολεύεστε να φάτε ή να πιείτε ως αποτέλεσμα οδοντικού προβλήματος
Έχετε ορατή ρωγμή, τσιπ, σπάσιμο ή λείπει δόντι
Εμφανίστε μέτρια έως βαριά αιμορραγία