Ποιες είναι οι πιο συχνές ενδοδοντικές επεμβάσεις;

Οι ενδοδοντικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν κάθε θεραπεία που περιλαμβάνει τους εσωτερικούς ιστούς των δοντιών, γνωστές αλλιώς ως πολφός ή νεύρο. Η λέξη “ενδοδοντικό” προέρχεται από δύο μίσχους: “endo”, που σημαίνει μέσα και “odont”, που σημαίνει δόντι. Κάθε οδοντίατρος λαμβάνει εκπαίδευση για τη διάγνωση ενδοδοντικών επεμβάσεων, αλλά ορισμένα δόντια μπορεί να είναι ιδιαίτερα περίπλοκα στη διάγνωση και τη θεραπεία. Τότε είναι που μπορεί να χρειαστεί κάποιος ενδοδοντικός ειδικός. Οι ενδοδοντικές επεμβάσεις συνήθως εκτελούνται για να καθαρίσουν τη μόλυνση και να σώσουν το δόντι. Αυτό το άρθρο εστιάζει στις πιο συνηθισμένες ενδοδοντικές επεμβάσεις και τι συνεπάγονται.

Ριζικό κανάλι

Αυτή είναι η πιο κοινή ενδοδοντική διαδικασία και συνήθως γίνεται για να σωθεί ένα δόντι που διαφορετικά θα έπρεπε να αφαιρεθεί. Η θεραπεία του ριζικού πόρου είναι απαραίτητη όταν ο πολφός, ο οποίος είναι το κεντρικό στρώμα του δοντιού, ή τα κανάλια που συγκρατούν τον πολφό φλεγμονωθούν ή μολυνθούν. Η μόλυνση προκαλείται κυρίως από βαθιές κοιλότητες, κατάγματα ή ρωγμές, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές θεραπείες ή τραυματισμούς.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η φλεγμονή ή η μόλυνση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση, απόστημα και τελικά απώλεια δοντιών. Τα συμπτώματα, αν και διαφορετικά για κάθε άτομο, περιλαμβάνουν την ευαισθησία των δοντιών, τον επαναλαμβανόμενο παλλόμενο πόνο, τον αποχρωματισμό των δοντιών, το πρήξιμο των ούλων ή την ευαισθησία βαθιά μέσα στο οστό. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή και μπορεί να απαιτείται ακτινογραφία για τη διάγνωση. Εάν ο οδοντίατρος παρατηρήσει κάποιο από τα σημάδια, θα συστήσει μια διαδικασία ριζικού σωλήνα για να σώσει το δόντι, να καθαρίσει τη μόλυνση και να ανακουφίσει τον πόνο.

Η θεραπεία των ριζικών σωλήνων γίνεται με την αφαίρεση του μολυσμένου πολφού, τον σχολαστικό καθαρισμό των ριζικών σωλήνων και τη σφράγισή τους. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό αναισθησία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα νιώσετε πόνο. Ο οδοντίατρος θα φροντίσει να αισθάνεστε άνετα πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Γενικά, η θεραπεία του ριζικού σωλήνα απαιτεί ένα μόνο οδοντιατρικό ραντεβού, αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερα ανάλογα με την κατάστασή σας. Μετά την ολοκλήρωση, ο οδοντίατρος θα στείλει ένα αποτύπωμα των δοντιών σας στο οδοντιατρικό εργαστήριο, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια οδοντική στεφάνη για την προστασία του θεραπευόμενου δοντιού.

Επικοιεκτομή (χειρουργική ενδοδοντική)

Συνήθως, ένας ριζικός σωλήνας αρκεί για να σώσει ένα φλεγμονώδες ή μολυσμένο δόντι από την αφαίρεση. Μερικές φορές, μπορεί να μην αρκεί η επούλωση του δοντιού και των γύρω ιστών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί μια χειρουργική επέμβαση γνωστή ως ακροεκτομή για να σωθεί το δόντι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο στοματοχειρουργός που ειδικεύεται στην ενδοδοντική θα κάνει μια τομή στους ιστούς των ούλων για να αποκαλύψει το οστό από κάτω. Ένα μικροσκοπικό άνοιγμα γίνεται στο οστό ακριβώς στην άκρη της ρίζας για να αποκαλύψει τη μολυσμένη περιοχή. Ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τον μολυσμένο ιστό, θα καθαρίσει το άκρο της ρίζας και θα σφραγίσει τη ρίζα με ένα γέμισμα. Θα χρησιμοποιηθούν ράμματα για τη συγκράτηση των ιστών των ούλων στη θέση τους.

Η διαδικασία συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία για να διατηρείται ο ασθενής άνετος. Θα χρειαστεί να έρθετε για ένα άλλο ραντεβού για να αφαιρέσετε τυχόν υπάρχοντα ράμματα και να διασφαλίσετε ότι τα ούλα επουλώνονται σωστά. Όταν το οστό επουλωθεί πλήρως, οι ασθενείς θα σταματήσουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Εν κατακλείδι

Εάν ο πολφός ή ο ριζικός σωλήνας σας έχει μολυνθεί, οι ενδοδοντικές επεμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να σώσετε το δόντι σας από την εξαγωγή. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για τη θεραπεία εάν αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα λοίμωξης. Η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας με την ενδοδοντική.