Οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απώλεια δοντιών έχει δυσάρεστες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων συναισθηματικών, λειτουργικών και αισθητικών μειονεκτημάτων.

Οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες: ποια είναι η διαφορά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι βίδες τιτανίου που είναι ενσωματωμένες χειρουργικά μέσα στο οστό της γνάθου σας για να αντικαταστήσουν τη ρίζα των δοντιών που λείπουν και να λειτουργούν ως άγκυρα για την πρόσθεση. Απαιτεί ενδελεχή εξέταση και σχεδιασμό θεραπείας. Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η ύπαρξη επαρκούς οστού. Διαφορετικά, ένα επιπλέον βήμα οστικού μοσχεύματος είναι υποχρεωτικό. Η τελική φόρτιση αποκατάστασης γίνεται μετά από πλήρη επούλωση και οστεοενσωμάτωση του οστού γύρω από το εμφύτευμα.

Οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ανώτερα στην παροχή εξαιρετικής λειτουργίας και αισθητικής, αποτρέποντας την περαιτέρω απορρόφηση των οστών, είναι ευκολότερα στη συντήρηση και μπορούν να διαρκέσουν για μια ζωή. Ωστόσο, απαιτούν χειρουργική επέμβαση, είναι ακριβά και απαιτούν αρκετό πλάτος και ύψος οστού. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί ένα επιπλέον στάδιο οστικής μεταμόσχευσης.

Ενώ οι οδοντοστοιχίες είναι πιο προσιτές, σας απαλλάσσουν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, παραδίδονται σε συντομότερο χρόνο και μπορούν να αντισταθμίσουν τυχόν ελαττώματα των μαλακών ιστών. Από την άλλη πλευρά, η σταθερότητα των οδοντοστοιχιών είναι πολύ μικρότερη από τα εμφυτεύματα (σταθεροποιημένα στο εσωτερικό του οστού), απαιτούν επανεπένδυση ή αντικατάσταση με το χρόνο και μπορεί να διεγείρουν την οστική απορρόφηση.

Οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες: καταλληλότητα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατάλληλα εάν έχετε επαρκή ποσότητα οστών, εκτός από την καλή γενική υγεία. Μια σημαντική ποσότητα οστού είναι υποχρεωτική για την επούλωση των οστών της γνάθου γύρω από το εμφύτευμα για την επιτυχία του εμφυτεύματος. Εάν η ποσότητα του οστού είναι ανεπαρκής, θα απαιτηθεί ένα επιπλέον χειρουργικό βήμα οστικού μοσχεύματος, που σημαίνει περισσότερα χειρουργικά βήματα και κόστος. Τα εμφυτεύματα δεν συνιστώνται σε περιπτώσεις με καθυστερημένη επούλωση, όπως σε περιπτώσεις μη ελεγχόμενου διαβήτη και σε περιπτώσεις με αιμορραγική τάση.

Οι οδοντοστοιχίες είναι κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις και δεν απαιτούν συγκεκριμένη ποσότητα οστού. Δεν υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις που να αντενδεικνύουν την κατασκευή της οδοντοστοιχίας εκτός από περιπτώσεις ξηροστομίας, επειδή η συγκράτηση της οδοντοστοιχίας εξαρτάται από την πρόσφυση μεταξύ της βάσης της οδοντοστοιχίας και του στοματικού βλεννογόνου μέσω ενός λεπτού φιλμ σάλιου.

Οδοντικά εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες: χρόνος μέχρι την τελική παράδοση

Η φάση σχεδιασμού της θεραπείας διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τα εμφυτεύματα θα ενσωματωθούν μέσα στο οστό της γνάθου σας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν περίπου 3-6 μήνες για πλήρη επούλωση και οστεοενσωμάτωση με το οστό της γνάθου. Η τελική πρόθεση κατασκευάζεται και παραδίδεται μετά την επούλωση. Εν τω μεταξύ, θα σας παρασχεθεί προσωρινή αποκατάσταση.

Οι οδοντοστοιχίες απαιτούν περίπου τέσσερις εβδομάδες για την παράδοση. Κατά την πρώτη επίσκεψη θα αποτυπωθεί η κατασκευή κέρινο ομοίωμα για την αποκατάσταση. Στην επόμενη επίσκεψη, θα υπολογιστεί το δάγκωμα σας και θα δοκιμάσετε το κερί για να ορίσετε το τελικό σχήμα και τη θέση των δοντιών. Στην επόμενη επίσκεψη παραδίδονται οι οδοντοστοιχίες.