Μπορεί να επιδιορθωθεί ένα σπασμένο δόντι σε μια οδοντοστοιχία;

Οι οδοντοστοιχίες περνούν από μεγάλη φθορά. Σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια που κατασκευάζονται από ισχυρό σμάλτο, τα δόντια της οδοντοστοιχίας δεν είναι τόσο δυνατά και είναι επιρρεπή σε σπάσιμο ή θρυμματισμό. Από την κατανάλωση σκληρών τροφών ή την πτώση της οδοντοστοιχίας σας στο νεροχύτη ή στο πάτωμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να σπάσει ένα δόντι. Όταν συμβεί αυτό, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία σας θα επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό.

Σπασμένες ή πελεκημένες οδοντοστοιχίες

Για όσους φορούν οδοντοστοιχίες, ένα πελεκημένο ή σπασμένο δόντι είναι μια σοβαρή υπόθεση και απαιτεί άμεση επισκευή. Όταν σπάνε τα δόντια της οδοντοστοιχίας, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ικανότητα του χρήστη να μασήσει και να μιλήσει. Το δάγκωμα της οδοντοστοιχίας θα καταστραφεί επίσης και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Όσον αφορά την επισκευή σπασμένων ή σπασμένων δοντιών οδοντοστοιχίας, οι χρήστες οδοντοστοιχιών δεν πρέπει να προσπαθήσουν να τα επισκευάσουν μόνοι τους. Αντίθετα, τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος μετά το σπάσιμο ή το ράγισμα ενός δοντιού περιλαμβάνουν τα εξής:

Συγκεντρώστε σπασμένα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της καλωδίωσης και κομμάτια του πελεκημένου ή σπασμένου δοντιού
Οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντικό κερί εάν τα κουμπώματα ή η καλωδίωση γίνονται άβολα ή χαλαρά. Αυτό αποτρέπει τον ερεθισμό κατά μήκος των ούλων επειδή το κερί λειτουργεί ως προσωρινός φραγμός
Αφαιρέστε τις οδοντοστοιχίες και μουλιάστε τις σε εμποτισμένο διάλυμα ή θήκη αποθήκευσης μέχρι να μεταφερθούν στον οδοντίατρο. Οι χρήστες δεν πρέπει να φορούν κατεστραμμένες οδοντοστοιχίες

Κιτ επισκευής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσουν προσωρινά ένα κατεστραμμένο δόντι οδοντοστοιχίας με ένα κιτ επισκευής χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, τα κιτ επισκευής προσφέρουν μόνο μια προσωρινή επιδιόρθωση, επομένως οι σπασμένες οδοντοστοιχίες θα πρέπει ακόμα να παραδοθούν σε οδοντίατρο ή προσθετικό για σωστή επισκευή. Οι οδοντοστοιχίες που αντιμετωπίζονται με κιτ επισκευής χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τους οδοντιάτρους ή τους προσθετικούς να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη. Πριν επισκευάσουν ένα δόντι που έχει στερεωθεί προσωρινά με κιτ επισκευής, οι οδοντίατροι ή οι προσθετικοί θα πρέπει να αφαιρέσουν τυχόν προσωρινή κόλλα που έχει εφαρμόσει ο χρήστης.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να θυμούνται ότι η επισκευή των ραγισμένων οδοντοστοιχιών από μόνη της μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για πλήρη αντικατάσταση της οδοντοστοιχίας. Τα κιτ επισκευής χωρίς ιατρική συνταγή είναι μια καλή ιδέα μόνο εάν ένα ραγισμένο ή σπασμένο δόντι μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στη θέση του ακριβώς όπως ήταν πριν σπάσει. Εάν οι χρήστες κάνουν λάθος κατά τη διόρθωση ενός σπασμένου δοντιού με ένα κιτ επισκευής, ο οδοντίατρος ή ο προσθετικός μπορεί να μην είναι σε θέση να διορθώσει σωστά το δόντι. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες θα πρέπει είτε να πληρώσουν για ένα νέο ζευγάρι οδοντοστοιχιών είτε να αντιμετωπίσουν το τσίμπημα στις κατεστραμμένες οδοντοστοιχίες.

Αντικατάσταση οδοντοστοιχίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σπασμένα ή σπασμένα δόντια οδοντοστοιχίας μπορούν να επισκευαστούν χωρίς πρόβλημα. Συνήθως, ένας οδοντίατρος ή προσθετικός θα αφαιρέσει το κατεστραμμένο δόντι και θα το αντικαταστήσει με ένα νέο δόντι αφού λάβει τις κατάλληλες μετρήσεις και ταιριάξει το χρώμα με τα υπόλοιπα δόντια της οδοντοστοιχίας. Από εκεί, το νέο δόντι προσκολλάται στην οδοντοστοιχία. Ωστόσο, εάν η ζημιά είναι εκτεταμένη, οι χρήστες μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ένα εντελώς νέο ζευγάρι οδοντοστοιχιών. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης με έναν οδοντίατρο ή προσθετικό.

Μην πανικοβληθείτε όταν σπάσει ένα δόντι οδοντοστοιχίας

Όταν σπάτε ένα δόντι οδοντοστοιχίας, το πρώτο βήμα για την επισκευή του είναι να μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν προσωρινοί τρόποι για να επιδιορθώσετε την οδοντοστοιχία σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να προσφέρει μια πιο μόνιμη λύση. Εάν καταστρέψατε πρόσφατα ένα δόντι οδοντοστοιχίας, επικοινωνήστε με έναν οδοντίατρο σήμερα.